Våra talare

Klas
Blomgren
Klas Blomgren

Klas Blomgren är professor i pediatrik vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet, samt överläkare i barnonkologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hans forskning har i över 20 år handlat om skada och läkning i den växande hjärnan och man har funnit att den unga, växande hjärnan reagerar mycket annorlunda när den skadas jämfört med en vuxen hjärna. Målet med hans forskning är att minimera effekterna av en skada och att stimulera de läkningsmekanismer som finns. Nu arbetar han med barn som får tumörer i hjärnan för att förbättra rehabiliteringen, delvis kopplat till fysisk aktivitet.

Eli
Gunnarson
Eli Gunnarson

Eli Gunnarson är barnneurolog och med.dr. och arbetar som överläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, Stockholm. Hon är medicinsk ansvarig i neurorehabiliteringsteamet för barn och ungdomar med förvärvade hjärnskador. Neurorehabteamet är ett multidisciplinärt team som erbjuder bedömningar och rehabilitering i akut och subakut fas, utredningar, långtidsuppföljningar och rehabilitering i senare fas efter förvärvad hjärnskada hos barn och ungdomar under 18 år. Hennes forskning har tidigare rört främst grundforskning kring skademekanismer vid hjärnskada. Eli är med i arbetsgruppen Förvärvade hjärnskador inom Svensk Neuropediatrisk Förening (SNPF), är engagerad i Svensk rehabnätverk (SVERE) och föreläser i många sammanhang om förvärvade hjärnskador hos barn och unga. Hon har varit med i den nationella arbetsgrupp som tagit fram ett Personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp vid TBI (traumatisk hjärnskada), ett kliniskt kunskapsstöd för vården. Eli är också boardmedlem i IPBIS, International Pediatric Brain Injury Society, där hon sedan september är vice-chair.

Magnus
Forsman
Magnus Forsman

Magnus Forsman är advokat sedan 2010 och arbetar uteslutande med personskaderegleringar och processer mot försäkringsbolag i domstol, vilket även innefattar ärenden om sjukpenning, sjukersättning, arbetsskadelivränta, ansvarsskador samt sjuk- och olycksfallsskador.

Jag avser ta upp den rättsliga aspekten avseende om en traumatisk hjärnskada endast kan uppkomma vid direkt våld mot huvudet, försäkringsbolagens uppfattning samt även ett fall från verkligheten när det gäller hjärnskada på ungdom efter trauma i förhållande till neuropsykiatrisk diagnos som konkurrerande faktor.

Håkan
Nyman
Håkan Nyman

Håkan Nyman har under sina 40 verksamma år arbetat med personer som drabbats av olika typer av psykisk ohälsa. Håkan har under långa perioder handlett såväl psykologer som andra yrkeskategorier och har en anknytning till Karolinska institutet, Stockholm. Han har varit chefspsykolog vid Psykiatriska kliniken, Karolinska sjukhuset och har medverkat i framtagningen av flera läroböcker inom neuropsykologi och psykiatri. Han har lång erfarenhet av utredningar av patienter med traumatiska hjärnskador och har varit med och utvecklat flera av de moderna testinstrument som används vid neuropsykologiska bedömningar.

Håkan har varit ordförande i Sveriges Neuropsykologers förening, varit ordförande i specialistrådet i Sveriges psykologförbund samt varit Socialstyrelsens vetenskapliga råd i psykologi.

Niklas
Marklund
Niklas Marklund

Niklas Marklund är professor och överläkare i neurokirurgi vid Lunds Universitet och Skånes Universitetssjukhus i Lund. Hans forskning omfattar studier av svåra hjärnskador samt neurointensivvården av patienter med svåra hjärnskador efter trauma. Han bedriver även experimentella, prekliniska studier om hjärnskador. En grundläggande frågeställning i Niklas forskning är kopplingen mellan hjärnskador och senare demenstillstånd, och hur skador i hjärnans vita substans samt en inflammation i hjärnan kan bidra till den utvecklingen. Under många år har Niklas Marklund också forskat på idrottare med kvarstående problem efter hjärnskakningar och vilka skademekanismer som kan vara orsaken till idrottarnas symptom. Om dessa lättare hjärnskador är en riskfaktor för demens är något som Niklas kommer att lyfta fram i sin föreläsning.

Katharina
Stibrant
Sunnerhagen
Katharina Stibrant Sunnerhagen

Katharina Stibrant Sunnerhagen är professor i Rehabiliteringsmedicin vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Hon arbetar med forskning, undervisning och sjukvård och leder en multiprofessionell forskargrupp. Hon har varit professor i Oslo och är fortfarande gästprofessor där. Hennes forskning omfattar hela panoramat från akutfas till långtidsuppföljningar och domineras av stroke, men inkluderar även traumatiska hjärnskador. Forskningen omfattar såväl kvantitativ forskning, Raschmetodik, kinematik och VR som kvalitativa projekt. Under pandemin arbetade Katharina i tre år åt Socialstyrelsen samt WHO med rehabilitering efter Post Covid.

Petra
Boström
Petra Boström

Petra Boström är legitimerad psykolog, specialist i neuropsykologi och doktorand. Hon arbetar i Neurorehabteamet barn på Karolinska universitetssjukhuset med framför allt neuropsykologiska utredningar av barn med förvärvad hjärnskada. Hon har tidigare arbetat på Folke Bernadotte regionhabilitering vid Akademiska barnsjukhuset samt inom habilitering och barn- och ungdomspsykiatri. Som doktorand deltar hon i studier om barn som drabbas av hjärntumör, med särskilt intresse för kognitiva och sociala konsekvenser av sjukdomen.

Neurotrauma 2025


Tid & Plats

8:e april

Aula Medica Karolinska Institutet

Deltagaravgift

1995 kr exkl. moms

Inkl. för- och eftermiddagsfika samt lunch

Erbjudande

Vill ni exponera ert företag/organisation?

Anmäl 5 deltagare eller fler så får ni kostnadsfritt ett utställningsbord med plats för roll-up (begränsat antal)

"Hjärnan har under decennier betraktats som ett statiskt organ utan läkningsförmåga, men detta har ändrats markant. Numera vet vi att vår hjärna har en enorm plasticitet och har den mest komplicerade strukturen som vi känner till i universum"